"Fata de sfarsitul anului trecut, numarul oamenilor care lucreaza pentru noi s-a redus cu marje cuprinse intre 13 si 15%, majoritatea ca urmare a decizie de neextindere a contractelor pe perioade determinate. In prezent, avem aproape 1.500 de angajati, din care aproximativ 400 sunt in regim temporar", sustine Ena Badeanu, directorul de resurse umane al RBS Romania, filiala locala a grupului britanic Royal Bank of Scotland (RBS).
RBS Romania a preluat la finele anului 2007 filiala locala a grupului olandez ABN AMRO, fiind astfel prima banca din Marea Britanie care a intrat pe piata locala. Potrivit datelor transmise Ministerului de Finante, grupul a obtinut anul trecut un profit net de 61,86 milioane de lei (echivalentul a 16,7 milioane de euro), aproape triplu in lei fata de castigul din 2007.
Banca a inceput sa lucreze cu angajati cu contracte pe perioade determinate inca din anul 2004, an in care s-a inregistrat "o explozie a lucrului cu acest tip de angajati", determinata de cresterea accelerata a bancii pe partea de consumer.
"Unul dintre motivele pentru care am optat pentru aceasta varianta l-a reprezentat faptul ca trebuia sa crestem si sa formam o echipa de vanzari care sa permita totusi o anumita flexibilitate."
Unu din patru angajati cu contract temporar devine angajat permanent
Pentru angajarile pe o perioada determinata, RBS Romania colaboreaza cu o firma de leasing de personal, folosind aceste tipuri de contracte ca pe o modalitate de testare, munca temporara fiind una din etapele parcurse de angajatii care vor sa inceapa o cariera in banca.
"De regula, contractul se incheie pe o perioada de sase luni cu posibilitatea extinderii, insa am avut foarte multe cazuri cand oamenii au avut rezultate foarte bune si care au trecut ulterior pe contract cu banca. Un procent de 25% din angajatii in regim temporar au devenit an