Recesiunea a avut rolul unui ceas desteptator pentru multi americani in ceea ce priveste modul in care isi cheltuiau banii.
Karen King are datorii de aproximativ 36.000 dolari, mai mult decat castiga ea intr-un an. In fiecare zi creditorii suna. Ea cauta o a doua slujba, uneori sare peste mese si locuieste alaturi de alti membri ai familiei in apartamentul aglomerat al bunicului, incercand sa isi plateasca datoriile si sa dea vietii sale un alt sens, scrie The Wall Street Journal.
Cea mai mare parte a vinii si-o asuma. "Cu ani in urma traiam momentul. Era o mentalitate eronata", marturiseste femeia in varsta de 28 de ani. "Este deprimant, si nu as mai putea trai o astfel de viata". Acum, spune ea, "vreau sa traiesc si totodata sa imi asigur si viitorul".
Cele mai mari presiuni le resimt americanii cu venituri reduse care se bazau pe imprumuturi pentru a-si asigura cheltuielile de zi cu zi sau pentru a se "desfata" cu ceea ce clasa se mijloc isi putea permite. Modificarea practicilor pe piata creditelor in ultimele decenii le-a permis americanilor "din patura de jos" sa se bucure de privilegii pe care cu mijloacele lor financiare nu si le-ar fi permis. In conditiile in care bancile nu analizau eligibilitatea clientilor, lor le-a fost permis accesul la credite.
Criza financiara actuala si recesiunea au anulat ceea ce unii economisti numisera "democratizarea creditului", fortand ajustarea dura a practicilor familiilor cu venituri reduse si a companiilor care apelau in mod frecvent la imprumuturi.
"Am fost martorii unei expansiuni a volumului creditelor acordate, bancile deschizandu-si portile pentru clienti apartinand tuturor categoriilor sociale. Americanii cu venituri mici ajunsesera sa acceseze aceleasi tipuri de instrumente de creditare ca si americanii din clasa de mijloc", afirma Ronald Mann, un profesor de drept la Universitatea