Un nivel al dobanzii de politica monetara de 8% este, in momentul actual si in conditiile actuale, mult mai bine corelat cu evolutia ratelor dobanzilor de pe piata monetara, explica guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
"O dobanda de 8% in momentul actual si in conditiile actuale este mai bine corelata cu ce avem pe piata monetara si acolo am obsservat ca de mai bine de o luna dobanzile nu mai coboara sub 9%. Prognozam ca s-ar putea sa se pastreze acest ecart pana la sfarsitul anului datorita nevoilor de acoperire a deficitului fiscal, care nefiind acoperit din bani de la FMI si CE trebuie sa fie finantat de undeva", a declarat Mugur Isarescu.
In plus, decizia BNR de a mentine nivelul dobanzii cheie la 8% este o invitatie adresata bancilor comerciale pentru a reduce dobanzile active (n.r. - cele perpecute la credite).
"Ratele de dobanda de active trebuie sa fie cu ceva procente mai reduse, nu dau niciun fel de cifre pentru ca este vorba de concurenta de piata. Marja intre dobanzi este cam de 8%, atat cat este si rata de dobanda de politica monetara, iar ratele de dobanda pasive (n.r. - cele platite de banci pentru depozitele clientilor) trebuie sa fie usor sub dobanda noastra. Aceasta este o situatie ideala, din pacate nu suntem aici", a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa, motivand ca unul dintre factorii care mentine o dobanda inalta este lipsa de incredere a bancilor.
Dobanzile la creditele in lei ar trebui sa se situeze cu pana la trei puncte procentuale peste dobanda cheie in perioada actuala de recesiune, lipsa de incredere creata de incertitudinea politica fiind factorul principal pentru dobanzile ridicate, a mai spus Isarescu.
"Este o anumita rigiditate. Dobanzile la credite sunt mult mai ridicate decat dobanda de politica monetara, si benefic pentru actuala perioada de recesiune ar fi ca rata la activ