Ministrii de finante ai G20 (grupul celor mai industrializate state ale lumii si al principalelor economii emergente) au hotarat ca nu vor renunta la planurile de stimulare financiara, in contextul in care economiile nationale sunt inca dependente de ajutorul de stat.
Inca de la inceperea crizei financiare, guvernele lumii au pompat mii de miliarde de dolari in economiile nationale, dar exista semne ca acestea reactioneaza greu la planurile de stimulare financiara.
Ministrii de finante ai G20, reuniti la finele saptamanii trecute in Scotia, au ajuns la concluzia ca recuperarea este "inegala" si ramane dependenta de sustinerea statului, in timp ce somajul este una dintre problemele "majore".
Ultimele date arata ca somajul in SUA a atins 10,2%, cel mai mare nivel din ultimii 26 de ani.
"Ritmul redresarii este dificil, in special in economiile avansate, unde increderea consumatorilor se mentine la un nivel scazut, iar retragerea unor masuri, precum programul primei de casare in SUA si alte tari, duc la scaderea productiei", se arata intr-un document al Fondului Monetar International (FMI) ce a fost prezentat la summit.
Pentru 2010, FMI anticipeaza o crestere economica de numai 1,3% in statele avansate.
Pentru un raspuns coordonat al criza, G20 a stabilit un "calendar" pentru ca fiecare stat sa-si elaboreze un plan national de iesire din criza (pe 3 sau 5 ani) pana in ianuarie, ca apoi toate acestea sa fie analizate in aprilie 2010. Pe baza discutiilor vor fi formulate mai multe variante pentru liderii G20 care se vor intalni in iunie 2010, recomandari mai precise fiind asteptate pentru luna noiembrie a anului urmator.
Brown face valva la G20 cu propunerea unei taxe pe tranzactiile financiare
Pentru a grabi iesirea din criza, premierul britanic Gordon Brown, care a facut o vizita la Saint Andrews, locul de desfasurare