Pe piaţa londoneză, uncia de aur a fost vândută astăzi la preţul record de 1.111,2 dolari. Scumpirea aurului se datorează achiziţiilor substanţiale făcute de banca centrală din Sri Lanka, potrivit AFP. Sursa: Reuters
În luna septembrie, instituţia a cumpărat circa 5,3 tone de aur, potrivit unor surse bancare. De asemenea, India a achiziţionat 200 tone de aur de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Fondul a scos la mezat 403,3 tone de aur, pentru a face rost de sumele necesare susţinerii statelor care se confruntă cu probleme financiare, inclusiv România.
Rusia va vinde aproape 50 de tone de aur de la rezerva de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, estimat la 7,5% şi 7,7%. În 2009, Rusia va înregistra pentru prima dată în ultima decadă deficit bugetar.
De asemenea, dolarul american a continuat să se deprecieze în raport cu moneda unică europeană. Astăzi, euro a fost cotat la 1,5 dolari, pe fondul creşterii ratei şomajului în SUA.
Şi petrol s-a scumpit astăzi, cu peste un dolar, depăşind nivelul de 78 dolari pe baril. Majorarea preţului a fost influneţată de închiderea instalaţiilor americane de petrol şi gaze din Golful Mexic, impusă de apropierea unui uragan de regiune, dar şi în contextul deprecierii dolarului, transmite Reuters.
De regulă, scumpirea petrolului este urmată, la circa două săptămâni, de majorarea preţurilor la carburanţi.
CITIŢI ŞI:
Rusia, forţată să vândă aur
Petroliştii duc aurul la preţ istoric
Carburanţii, tot mai scumpi