Elevii din ciclul primar vor reincepe cursurile astazi, ceea ce creste riscul de contaminare cu gripa porcina in scoli. Din cei 882 de bolnavi din Romania, 360 se afla sub tratament, insa nu primesc Tamiflu, ci alte doua medicamente, achizitionate de Ministerul Sanatatii direct de la doua mari companii farmaceutice.
Reluarea cursurilor pentru elevii din ciclul primar creste riscul de contaminare cu gripa porcina in scoli. Elevii vor fi triati epidemiologic de membrii comitetelor de gripa din fiecare unitate de invatamant. Ingrijorarea autoritatilor sporeste, ieri fiind confirmate alte 39 de cazuri de gripa A/H1N1, ceea ce ridica totalul imbolnavirilor in Romania la 882. Din acestia, 360 sunt sub tratament, dar nu cu Tamiflu, ci cu medicamentele antivirale Oseltamivir, produs de compania elvetiana La Roche, si Zanamivir, de la GlaxoSmithKline, precizeaza Ministerul Sanatatii (MS).
Licitatiile prin care au fost cumparate de MS aceste medicamente ridica semne de intrebare: mai intai, ministerul nu a organizat o licitatie pentru antivirale, la care GlaxoSmithKline si La Roche sa fie concurente, ci au avut loc doua licitatii pentru "furnizare Oseltamivir", respectiv "furnizare Zanamivir". Ca urmare, nu puteau castiga decat firmele care produc aceste doua medicamente. "Ministerul Sanatatii a cumparat in luna mai toate cantitatile din aceste medicamente de la cei doi producatori unici. Nu a fost organizata o licitatie, ci s-a realizat o negociere directa, pentru ca era o situatie de urgenta", ne-a declarat ex-ministrul Sanatatii Ion Bazac, cu precizarea ca "medicamentele au fost cumparate la cele mai mici preturi din Europa, pentru ca ele se aflau pe stoc".
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a revenit sambata cu declaratii alarmiste, spunand ca Romania ar trebui sa fie pregatita sa trateze si, eventual, sa-si asume circa 3.300 pan