Hunedoreanul promovează, prin artă, obiceiuri originale şi are grijă să ducă dansurile şi jocurile specifice ale pădurenilor în toate colţurile ţării. Profil
Nascut. 26. 12. 1954
Educatie. Studii medii
Experienta. Primar timp de 16 ani
Familie. Căsătorit
Despre pădureni se ştiu destul de puţine. Conform tradiţiei populare, un pădurean este acel localnic care, din orice parte ar vrea să ajungă la gospodăria lui, venind, bineînţeles, dinspre alte sate, trebuie să traverseze o pădure. Iosif Pogan este pădurean autentic. Şi ţine atât de mult la tradiţiile acestora încât, împreună cu alţi pădureni, a format grupul artistic Lăpugeana. Aici se învaţă celebrul „brâu pădurenesc”, un dans ale căror semnificaţii se pierd în negura timpului.
„Am intrat în acest grup la 14 ani. Am fost în echipa de dansatori tineri, apoi în cea de familişti, iar acum sunt instructor. Şi fac totul pentru a găsi mereu alţi tineri care să ducă mai departe celebrul brâu pădurenesc”, spune Pogan.
Alte obiceiuri păstrate cu sfinţenie
„Brâul pădurenesc” nu este singurul obicei care este interpretat de Ansamblul Lăpugeana. De-a lungul timpului, Iosif Pogan a avut grijă ca tinerii să pună în scenă obiceiuri de nuntă, cele legate de măsuratul oilor, şezătorile, colindele cu dubaşi, care se cântă în preajma Crăciunului, sau tradiţia numită „Moroleuca”.
„Moroleuca este doar una dintre bogăţiile culturale care se păstrează în Lăpugiu de Jos. Cu «moroleuca» şi cu celelalte obiceiuri, formaţia din Lăpugiu de Sus a participat, printre altele, la Festivalul Internaţional al Tineretului, la Zagreb, ori am fost invitaţi, de regretatul Tudor Vornicu, la emisiunea «Dialog de la distanţă»”, spune instructorul pădurenilor.
Acesta povesteşte că Ansamblul Lăpugeana a participat la o sumedenie de festivaluri de gen din ţa