Directorul Bibliotecii Judeţene este un cunoscător al operei lui G. T. Kirileanu, care în urmă cu jumătate de secol şi-a donat cărţile oraşului Piatra Neamţ.
În vremea studenţiei, Constantin Bostan a făcut un curs de ziaristică, fără să ţintească însă o carieră în domeniu.
Colaborările cu ziarul local „Ceahlăul“, prin articole şi interviuri realizate din Bucureşti, l-au făcut să creadă că o să urmeze drumul jurnalisticii, dar destinul i-a pregătit altceva. Într-o vacanţă a descoperit cele 30.000 de volume ale bibliotecii documentare „G. T. Kirileanu“, cărţi care au aparţinut cărturarului Gheorghe Teodorescu Kirileanu şi pe care acesta le-a donat în urmă cu peste 50 de ani oraşului Piatra Neamţ.
„Era un fel de minibibliotecă a Academiei, cu lucrări din toate domeniile“, îşi aminteşte Constantin Bostan. Moştenirea culturală lăsată de cărturar şi-a pus amprenta asupra tânărului ziarist, a cărui lucrare de diplomă s-a intitulat „Contribuţia la viaţa şi activitatea folcloristică a lui G. T. Kirileanu“. Două decrete i-au schimbat viaţa. În 1969 s-a angajat la ziarul local din Piatra Neamţ, dar cinci ani mai târziu a ajuns bibliotecar, ca efect al unui decret prin care s-a desfiinţat apariţia cotidiană a majorităţii ziarelor judeţene.
Clădirea bibliotecii, afectată de inundaţii
„Printr-un alt decret, fondul de carte G. T. Kirileanu a fost mutat la biblioteca ce primise în martie calificativul de «judeţeană». Din 1990 am alăturat în titulatura bibliotecii şi numele cărturarului nemţean“, a adăugat Constantin Bostan. În 1990, când a ajuns directorul bibliotecii, instituţia avea doar două secţii de împrumut carte (adulţi şi copii), o sală de lectură, un fond de carte de artă şi două filiale de cartier (Mărăţei şi Dărmăneşti). „Acum avem 289.000 de cărţi şi, în plus, am constituit biblioteca de carte românească de la Orhei cu 22.000 de cărţi“, mai s