Colonelul Remus Ghergulescu, comandantul Forţelor Speciale ale Armatei în 1989, a condus un detaşament al Batalionului 404 din Buzău în acţiuni la Timişoara şi Bucureşti. Cercetaşii au observat că grupuri de tineri bine organizate înarmate cu bâte şi lanţuri îşi schimbau parole. De asemenea, totul era filmat, ba chiar şi grupurile cercetaşilor au fost luate în prim-plan de o echipă de filmare sârbă.
Investigând de ce s-a decupat drapelul, militarii infiltraţi au primit răspuns că aşa a avut succes şi Revoluţia ungară din '56. Colonelul Remus Ghergulescu dezvăluie că toată această coordonare venea pe filieră sârbă, motivul fiind uşurinţa cu care se trecea graniţa ca urmare a unui acord între cele două state. Cercetaşii au avut un om deghizat în centralist chiar în Spitalul Judeţean şi acesta aflase ce victime făcuseră forţele de represiune în zilele din urmă.
Ulterior, cercetaşii au transmis şefului Armatei că urmau să iasă în stradă, de data aceasta masiv, muncitorii de la uzinele din Timişoara pentru a protesta faţă de regim. La Bucureşti, un detaşament al cercetaşilor condus de celebrul Truţulescu a fost prins într-o ambuscadă şi patru militari de la Buzău au fost ucişi. Exact în acelaşi loc în care aveau să fie ucişi şi USLA-şii conduşi de colonelul Trosca.
● Jurnalul Naţional: În decembrie 1989 eraţi comandantul misteriosului Batalion 404 Cercetare prin Paraşutare. Cum aţi ajuns la Timişoara?
● Remus Ghergulescu: Batalionul 404 era subordonat şefului Marelui Stat Major prin Direcţia de Informaţii Militare. M-a sunat la 17 decembrie '89 şeful DIM, viceamiralul Ştefan Dinu. Eram intraţi deja în alarmă parţială. Viceamiralul mi-a spus să pregătesc 100 de oameni îmbrăcaţi în civil cu care să plec de urgenţă la Timişoara cu un avion AN 24. Habar n-aveam ce se întâmplă la Timişoara şi nu mi s-a spus nimic.