Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au informat România că vor amâna acordarea următoarelor tranşe din pachetul de asistenţă financiară în valoare de peste 30 de miliarde de dolari, până când ţara va avea un nou guvern, informează cotidianul The Wall Street Journal. Decizia organizaţiilor vine pe fondul colapsului coaliţiei guvernamentale, care a îngheţat abilitatea şării de a îndeplini condiţiile impuse de FMI pentru acordarea următoarei tranşe a împrumutului.
Însă, există puţine şanse ca UE şi FMI să pună capăt asistenţei pentru această ţară, cu 22 de milioane de locuitori, care a aderat la UE în 2007. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a promis o ''finalizare rapidă'' a plăţii imediat ce noul guvern va fi instalat.
Citiţi şi :
FMI a amânat tranşa de împrumut de 1,5 miliarde de euroJeffrey Franks (FMI) despre obligaţiile României: "Poate o singură ţintă nu a fost atinsă"Jeffrey Franks: Problemele României pot fi rezolvate de o coaliţie de forţe
Alegerile prezidenţiale, programate pe 22 noiembrie, cu al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie, sunt de aşteptat să soluţioneze acest impas.
În ultimele săptămâni, paralizia a speriat pieţele financiare, forţând creşterea preţului datoriei guvernamentale.
Potrivit guvernului român, reducerile de cheltuieli recomandate de FMI vor determina probabil pierderea a peste 100.000 de locuri de muncă în sectorul bugetar şi reduceri dureroase ale pensiilor.
Analiştii sunt de părere că este posibil ca România să fie de acord cu reducerea cheltuielilor, deşi rămâne neclar cum se va proceda.
Discuţiile cu liderii principalelor partide politice sugerează că există un acord larg cu privire la obiectivul fiscal pentru 2010, deşi se menţin diferenţe de opinii privind cum să se atingă acest obiectiv , a declarat