Camera Reprezentantilor a adoptat in urma unui vot considerat istoric planul de reforma a sistemului de sanatate, propus de presedintele american Barack Obama (desen), ce le va permite celor 36 de milioane de americani fara asigurare medicala sa primeasca una.
Pentru a intra in vigoare, planul trebuie aprobat si de Senat, care va incepe dezbaterile in aceasta saptamana.
Votul favorabil din Camera Reprezentantilor este o victorie pentru Obama, care si-a facut din reformarea sistemului de sanatate prioritatea primului an de mandat. Totodata, adoptarea acestei legi reprezinta o prima faza a realizarii celei mai mari reforme din sectorul de sanatate din ultimii patruzeci de ani.
Potrivit legii, va fi creat un sistem public de asigurari de sanatate, ce va intra in competitie cu asiguratorii privati. In total, 96% dintre americani vor fi asigurati in urma acestui plan, iar costurile pentru sanatate vor fi micsorate, potrivit democratilor.
Planul de reforma a sistemului de sanatate a fost intens dezbatut, in principal din cauza nemultumirilor republicanilor legate de costul prea mare - 1.000 de miliarde in zece ani - si de implicarea prea mare a statului in sistemul de sanatate.
"Suntem la doi pasi de realizarea reformarii sistemului de asigurari de sanatate din America. Acum si Senatul trebuie sa voteze favorabil, ceea ce sunt foarte sigur ca va face", a spus Obama intr-un comunicat.
Votul pozitiv din Camera a depins mult de compromisul facut de democrati in ceea ce priveste avorturile. Camera a adoptat inaintea votului un amendament propus de un grup de democrati care se opun avorturilor, menit sa consolideze interdictia de a utiliza fonduri publice pentru avorturi - cu exceptia violurilor, incest sau punerea in pericol a vietii mamei de catre fat - o masura apreciata de republicani.
Camera Reprezentantilor a adoptat in urma