Romanii tin 40% din economii in valuta, mult mai mult decat cehii si polonezii, care tin cel mult 16% din depozite in moneda straina. Ponderea ridicata a depozitelor in valuta in total sume economisite la banca semnaleaza increderea precara in propria economie si moneda nationala, sunt de parere analistii.
"Exista o inclinatie ridicata pentru plasamentele in valuta in tara noastra. Intr-o economie in care referinta euro este prezenta in multe segmente ale pietei, aceasta isi pune amprenta si asupra comportamentului de economisire. Aproximativ 40% din economisirea persoanelor fizice este denominata in valuta, nivel care s-a pastrat relativ neschimbat, intre 35 si 45%, in ultimii sapte ani, in ciuda procesului de convergenta parcurs de economia romaneasca si a cresterii de peste sapte ori a depozitelor populatiei", este de parere Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.
In regiunea Europei Centrale si de Est, Romania se aseamana mai mult cu Albania, Bulgaria sau tarile din fosta Iugoslavie, unde sumele populatiei in valuta in sistemul bancar depasesc 40%.
Presedintele RAM spune ca situatia Romaniei apare cu atat mai dificila, pentru ca in Romania nu s-a observat o scadere a preferintei pentru euro, in ciuda unor niveluri ale dobanzilor la moneda nationala mai ridicate decat pentru valutele forte. Spre deosebire de tari precum Polonia si Cehia, unde pe fondul imbunatatirii conditiilor economice interne economiile in valuta ale populatiei au inregistrat o scadere in ultimul deceniu. Astfel, romanii plaseaza in valuta, in termeni relativi, mai mult decat cehii, polonezii sau ungurii, care detin azi 5%, 8,2% si respectiv 16,7% din fonduri in valuta, potrivit unei analize a RAM.
"Euro este principala valuta straina in care economisesc romanii. Dolarul american este aproape inexistent in preferintele