DUPĂ 20 DE ANI. Pentru Hillary Clinton şi Angela Merkel, dărâmarea zidurilor este un proces în plină desfăşurare. Sursa: Reuters
Cancelarul german, Angela Merkel, fostul lider sindical polonez Lech Walesa şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov au traversat, ieri, podul Bornholmer Strasse, unul dintre primele posturi de frontieră deschise est-germanilor pe 9 noiembrie 1989, ziua prăbuşirii Zidului Berlinului, scrie AFP.
După 20 de ani, foştii sau actualii lideri au demonstrat că simbolistica Zidului e încă puternică şi că semnificaţiile lui pot fi diferite. Secretarul american de stat, Hillary Clinton, spre exemplu, a cerut aliaţilor europeni un „parteneriat mai puternic” pentru dărâmarea „zidurilor secolului al 21-lea” şi pentru lupta împotriva o pre siu nii religioase exercitate de talibani.
Apelul vine într-un moment dificil pentru administraţia SUA, confruntată cu probleme în stabilizarea Af ganistanului. În acest timp, cancelarul german a îndemnat SUA să renunţe la unele competenţe în favoarea organizaţiilor internaţionale. „SUA încă nu s-au obişnuit să se plieze deciziilor majoritare internaţionale”, a spus Merkel într-o conferinţă pe tema „Zidurilor care cad”.
„Din multe puncte de vedere, o coexistenţă paşnică nu este posibilă decât printr-o ordine mondială cu caracter multipolar”, a adăugat cancelarul german, reiterând, practic, dorinţa Europei de a avea o voce mai puternică în lume. În paralel, fostul lider al revoltei anticomuniste poloneze, Lech Walesa, a dorit să marcheze în mod clar rolul de agresor al URSS, minimalizând în acelaşi timp rolul fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov în prăbuşirea comunismului.
Walesa a spus ieri că nu Gorbaciov este cel care a „dărâmat” Zidul Berlinului, adevă ra tul merit revenindu-le Papei Ioan Paul al II-lea şi sindicatului Solidaritatea. „Dacă prezentă