Pe străduţele din centrul vechi, pietonii sunt nevoiţi să se deplaseze pe carosabil. Spaţiile recent refăcute au devenit parcări de lux pentru şoferii târgovişteni care nu dau doi bani pe drepturile pietonilor. Până nu demult, străduţele centrului vechi semănau cu nişte uliţe desfundate. Pentru traversarea lor, trecătorul trebuia să se echipeze cu cizme de cauciuc. Târgoviştenilor nu le este însă dat să se bucure de o plimbare civilizată prin centrul oraşului, chiar dacă peisajul s-a transformat, în sfârsit, din rural în urban. Străzile sunt asfaltate, trotuarele arată impecabil. Dar ce folos, dacă ele servesc exclusiv ca parcare pentru autoturismele unora dintre târgovişteni, care îsi atribuie drepturi mai multe, în virtutea locului de muncă central?
Drumul lui Gheorghe Dincă, de 50 de ani, spre şi de la locul de muncă, trece pe strada Dr. Marinoiu. “Mă bucur că au asfaltat strada şi trotuarul, sunt ca în palmă, era şi cazul. Dar eu, ca pieton, sunt nevoit să merg pe stradă şi nu pe trotuar, fiindcă nişte meseriaşi îşi parchează în fiecare zi maşinile pe ambele trotuare. Nici măcar nu poţi să te strecori pe lângă ele, trotuarele nu sunt atât de largi. Aşa că eu merg pe stradă şi mă claxonează şoferii”, spune indignat târgovişteanul.
Maşini “urcate” pe trotuar de indicator
Semnele de circulaţie care interzic oprirea autovehiculelor sunt prezente în zonă. Chiar dese, însoţite de avertismentul “Atenţie, se ridică!”. Dan Opriţa, de 32 de ani, crede însă că acesta este motivul pentru care maşinile sunt parcate pe trotuar şi nu pe stradă.”Românul e inventiv, s-o fi gândit că, dacă parchează pe trotuar, nu încurcă circulaţia şi nu are nimeni ce să îi facă”, observă cu umor Dan. “Exact la fel cum, având o treabă extrem de urgentă într-o zonă în care încurcă foarte tare circulaţia, şoferul român pune avariile, dorind să zică: n-am