Activele nete ale fondurilor mutuale vor depasi pragul de trei miliarde de lei anul acesta, sustinute in principal de intrarile de bani in fondurile cu grad redus de risc.
Fondurile mutuale au incheiat luna trecuta cu active nete in valoare de 2,75 miliarde de lei, mai mult cu aproape 200% fata de nivelul raportat la finele anului trecut, potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Cresterea fara precedent s-a datorat in principal intrarilor nete inregistrate de fondurile monetare si de obligatiuni, plasamente putin riscante, care doar in luna octombrie au atras peste 250 milioane de lei de la investitori.
Raportata la numarul de clienti, industria fondurilor a crescut cu 65%, pana la peste 150.300 de investitori. Aproape jumatate dintre acestia investesc in fondurile monetare, o treime in fonduri diversificate si mai putin de o zecime in fondurile de actiuni.
"Fondurile monetare si cele de obligatiuni vor continua sa fie cele mai atractive pe finalul acestui an, putand urca activele totale ale industriei peste pragul de trei miliarde de lei. Fata de finalul anului trecut, cele trei miliarde de lei pot parea un volum urias, insa privind la stadiul de dezvoltare al altor piete din regiune, suntem inca mici", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.
BCR Obligatiuni, fond administrat de Erste Asset Management, a inregistrat cele mai consistente intrari nete, de 151 milioane de lei luna trecuta, urmat de fondul monetar Raiffeisen, administrat de Raiffeisen Asset Management, cu 55,1 milioane de lei atrase de la investitori, si BCR Monetar cu intrari nete de 53,8 milioane de lei.
La extrema opusa se situeaza fondul diversificat Carpatica Global, administrat de Carpatica Asset Management, care a inregistrat retrageri nete de 30 milioane de lei in octombrie,