Majoritatea posturilor TV au cel puţin o emisiune despre gătit. Care e secretul acestui „ingredient“? „Românul este gurmand“, spune Horia Vârlan, bucătarul de la „Cireaşa de pe tort“. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care aceste show-uri au un asemenea succes. Televiziunile româneşti se întrec în emisiuni culinare. Pro TV a dat startul cu difuzarea show-ului „Bucătăria lui Radu“, Acasă TV a avut încă de la început emisiunea „Acasă în bucătărie“, TVR 2 prezintă de câteva sezoane show-urile lui Jamie Oliver, Vladuţ găteşte în fiecare dimineaţă la „Neaţa cu Răzvan şi Dani“, iar Prima TV difuzează în prezent „Cireaşa de pe tort“ şi „Flavours, 3 bucătari“.
Chiar şi postul de ştiri Realitatea TV l-a cooptat pe Dan Chişu pentru o emisiune despre pasiunea acestuia, gătitul, şi acum difuzează show-ul „Ceva bun în fiecare zi“. Euforia TV, post de lifestyle, mizează chiar pe astfel de show-uri. În general, acestea sunt producţii externe, precum „Bucătăria Marthei“, dar au şi câteva interne, „Euforia Cuisine“ şi „Meniu de vedetă“, realizat de Petrişor, unul dintre primii bucătari-vedetă.
Unele emisiuni sunt realizate de profesionişti, iar altele sunt o combinaţie între divertisment – ce mănâncă vedetele, dacă ştiu să gătească – şi simpla prezentare a unor reţete. De ce au succes aceste emisiuni?
Show-uri pozitive şi relaxante
„Românul este gurmand, indiferent că mănâncă mici cu muştar sau sushi! Judecând după propria experienţă, şi credeţi-mă că am dus la bun sfârşit nenumărate evenimente la care au participat oameni din cele mai variate categorii sociale, toţi au ceva în comun: le place mâncarea bună! Şi când zic «bună», mă refer la ingrediente de cea mai bună calitate, transformate în preparate inedite“, spune bucătarul de la „Cireaşa de pe tort“, Horia Vârlan.
„Atât timp cât eşti