De trei luni, Direcţia de Sănătate Publică nu mai distribuie lapte praf nou-născuţilor. Mămicile sunt nevoite să cheltuiască alocaţia copiilor pentru alimentul strict necesar întrucât acesta nu mai este asigurat gratuit. Din luna august a acestui an, mămicile, care, din diferite motive (în general, de natură patologică) nu pot alăpta sunt nevoite să cumpere tot laptele praf necesar nou-născuţilor.
Până în august, o parte era asigurat, în mod gratuit, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) dar, pentru că fondurile alocate în acest an de Ministerul Sănătăţii (MS) sunt cu 40 % mai mici decât cele din 2008, bebeluşii cu greutate scăzută au primit lapte gratuit doar şapte luni.
Fondurile prevăzute pentru lapte praf au ajuns doar până în vară pentru cei 515 bebeluşi cu recomandare de la medicul de familie. „Noi am cerut 20.000 de lei pentru lapte praf. Aceşti bani ne-ar ajunge pentru cinci luni, adică până la sfârşitul acestui an şi primele două luni din anul viitor, când nu vom avea buget. Nu am primit nici un răspuns. Cu criza de acum, nu ştim ce şanse sunt dar copii trebuie să primească lapte praf că altfel nu se dezvoltă corespunzător” , ne-a declarat dr. Alin Lazea, consilier de specialitate la DSP.
Mămicile dau alocaţia nou-născuţilor pe lapte praf
Mulţi dintre bebeluşii care primesc recomandare de la medic să consume lapte praf întrucât nu iau în greutate în prima lună de la naştere, se dezvoltă mai greoi. Asta pentru că părinţii nu îşi permit să le asigure săptămânal cutiile cu lapte praf de care au nevoie. De cele mai multe ori, aceştia cheltuiesc alocaţia micuţului pe produsul care îi asigură vitalitatea.
„Fetiţa mea are patru luni şi nevoie de lapte praf aşa cum mi-a spus medicul de familie, dar de la DSP nu ne-a dat deloc. Eu îi cumpăr cu 22 de lei o dată la patru zile. Nici nu-mi ajunge alocaţ