Credincioşii nu se tem că s-ar putea îmbolnăvi de gripă porcină în urma ritualului religios. Preoţii au primit recomandări să facă slujbe speciale.
Preoţii care slujesc în bisericile pietrene îi sfătuiesc pe enoriaşi, pe cât posibil, la fiecare liturghie, să păstreze igiena personală, să strănute în batistă şi să consume alimente sănătoase. Nimeni nu vorbeşte despre răspândirea virusului la adunările de duminică sau de sărbători. Icoanele sărutate cu pioşenie de fiecare credincios care intră în biserică nu îngrijorează pe nimeni.
„Dumnezeu ne fereşte de rele“, asta crede Maria Dumitrache, o credincioasă care a fost şi astăzi dimineaţă la biserică pentru a aprinde lumânări. După cum îi este obiceiul, mai întâi a trecut pe la fiecare icoană din biserică, pentru a se închina. „Eu cred că Dumnezeu ne păzeşte de tot ce e mai rău. Important este că rugăciunea şi credinţa nu trebuie să lase frica să prindă rădăcini“, spune pietreanca, încrezătoare în puterea divină.
Alţi credincioşi care trec în fiecare dimineaţă pe la o biserică din oraş pentru a începe bine ziua, pun totul în mâinile destinului. „Dacă este să ne îmbolnăvim, putem păţi ceva oriunde. Nu cred că ţine de viruşi, ci de cum ne e scris de sus“, a completat Miruna Oltean, o elevă de liceu. Clericii pietreni spun că spirtul nu-şi are locul pe lângă icoane.
„Alcoolul sanitar deteriorează textura picturii, în special la cele tip frescă“, a declarat Marin Diaconu, preot într-o parohie din judeţ. Mai mult, după părerea preoţilor, boala nu se prinde de lucrurile sfinte. „Icoanele sunt obiecte sfinţite, nu trebuie să le privim ca pe nişte mijloace de răspândire a bolilor“, a completat preotul Ovidiu Cojan.
Afirmaţiile preoţilor sunt întărite şi de obiceiurile religioase din timpul slujbei. „Trebuie să se ştie că asemenea icoanelor este şi linguriţa de împărtăşa