Kaspersky Lab a realizat topurile celor mai răspândite 20 de ameninţări informatice ale lunii octombrie, semnalând gradul ridicat de infectare a computerelor prin intermediul dispozitivelor de stocare tip USB flash drive. Net-Worm.Win32.Kido.ir, care şi-a făcut pentru prima dată apariţia luna trecută, a înlocuit versiunea precedentă a viermelui Kido/Conficker, Kido.ih. O mare parte din succesul acestui tip de malware este datorat infecţiilor cauzate prin intermediul stick-urilor de memorie pe USB.
În acelaşi context al mediilor de stocare mobile, Autorun.dui este completat de un program periculos asemănător, Autorun.awkp, care a intrat în clasament pe poziţia a noua. După cum sugerează şi numele acestor programe, rolul lor este de a executa malware imediat ce un astfel de dispozitiv este introdus în computer. Acesta este motivul pentru care specialiştii Kaspersky Lab remarcă creşterea în prevalenţă a dispozitivelor de stocare USB, ca surse de infecţie pentru computerele utilizatorilor.
Packed.Win32.Black.a,Packed.Win32.Klone. şi Trojan.Win32.Swizzor au revenit în statistica acestei luni. Mai mult decât atât, lui Black.a i se alătură o nouă versiune, Black.d. Această familie de malware include programe care au fost comprimate folosind diverse versiuni nelicenţiate ale utilitarelor de compresie şi criptare comerciale. În cazul nostru, este vorba despre programul de compresie ASProtect, ale cărui versiuni pirat sunt folosite adesea de către infractorii cibernetici.
O altă intrare în clasament este cea a programului de tip Trojan-downloader GetCodec.s, foarte asemănător cu GetCodec.r, despre care experţii Kaspersky au scris în luna decembrie a anului trecut şi care se răspândeşte prin reţelele P2P, cu ajutorul lui Worm.Win32.Nugg.
Cunoscuta familie de malware "Magania" a revenit în primul top 20 al lunii octombrie, după ce în luna iulie a acestu