În timpul sarcinii, sistemul imunitar al viitoarei mame este suspendat în mod natural, ceea ce înseamnă că gravida este mult mai predispusă la infectarea cu virusuri şi la complicaţii în comparaţie cu restul persoanelor. În acest context, se consideră că beneficiile vaccinului ca mijloc de prevenţie depăşesc cu mult riscurile sale.
Pentru a scăpa de eventualele complicaţii din timpul sarcinii, specialiştii le recomandă viitoarelor mame să se vaccineze preventiv, chiar înainte de a rămâne însărcinate. Multe însă se tem de efectele negative pe care vaccinul antigripal le poate avea asupra fătului. Cele mai multe păreri avizate vin să liniştească aceste temeri, subliniind că mama vaccinată transmite anticorpi şi fătului, deci îl protejează şi îl imunizează.
Gravidele, cele mai expuse riscului de îmbolnăvire
Vaccinarea antigripală este singura modalitate sigură de protejare împotriva gripei, spun specialiştii de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). În cazul femeilor însărcinate, este important ca acestea să primească atât vaccinul A/H1N1, cât şi pe cel împotriva gripei sezoniere. O gravidă care face orice formă de gripă este în pericol de a dezvolta boli grave, dar şi de a pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa copilului.
Ultimele statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, în comparaţie cu restul bolnavilor de gripă porcină, gravidele care au virusul A/H1N1 ajung mai des la spital cu forme grave ale bolii, iar din totalul morţilor cauzate de noua gripă, un număr foarte mare provine din rândul femeilor însărcinate.
În ceea ce priveşte simptomele, ele sunt aceleaşi ca şi în cazul gripei sezoniere: temperatură de 38º Celsius, senzaţie de oboseală nejustificată, dureri de cap, nas înfundat, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie, tuse seacă, pierderea poftei de mâncar