Din ce în ce mai multe persoane preocupate de sănătatea lor au învăţat să folosească laptele de soia în locul laptelui „tradiţional“. Această obişnuinţă este cu atât mai avantajoasă cu cât unele mâncăruri sunt mai gustoase dacă sunt preparate cu aşa-numitul lapte vegetal.
Laptele de soia este un ingredient mult mai potrivit pentru prepararea deserturilor pentru că este mai dulce decât laptele de vacă. Este o alegere potrivită pentru mâncărurile care nu sunt în mod tradiţional albe şi, datorită texturii sale, este ideal pentru preparatele care trebuie să fie cremoase, nu moi. Întrucât laptele de soia conţine puţine grăsimi saturate, folosirea lui ca ingredient pentru gătit poate reprezenta o provocare pentru gospodine. De aceea, dacă ţineţi cont de câteva sfaturi şi indicaţii date de specialişti, gătitul cu laptele de soia vi se va părea curând floare la ureche.
Laptele de soia în bucătărie
Dacă preparaţi budincă, e bine să folosiţi mai puţin lapte de soia decât aţi folosi în mod obişnuit sau decât scrie pe pachet şi, în plus, este recomandat să adăugaţi 70 de grame de amidon de porumb, pentru ca budinca să se întărească. Amestecaţi încontinuu până când preparatul este gata, pentru a evita îngroşarea în exces. În schimb, dacă reţeta recomandă utilizarea laptelui integral, este bine să folosiţi o cantitate mai mare de lapte de soia, căci acesta nu este deloc gras.
Atunci când încălziţi laptele de soia, aveţi grijă să amestecaţi fără întrerupere: astfel, nu se va forma nici o pojghiţă la suprafaţa lichidului, iar laptele nu va da în foc.
Cumpăraţi laptele de soia cu puţin timp înainte de a-l folosi. Îl puteţi ţine cel mult 48 de ore înainte de a-l încorpora într-un preparat, altfel riscaţi ca alimentul să îşi piardă din calităţi. Deşi poate fi păstrat la congelator, textura şi gustul pot fi „compromise“ prin îngheţare, deci mai