Germania a sarbatorit ieri cu fast implinirea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, moment care a marcat incheierea unei ere si un pas nu doar spre unificarea celor doua Germanii, ci si a intregii Europe.
Cu toate acestea, la 20 de ani de la caderea Zidului, insasi realitatea arata cat de greu este sa depasesti o perioada de vid istoric. Fosta Germanie de Vest (RFG) a transferat 1.300 de miliarde de euro catre partea de Est (RDG) dupa reunificare pentru modernizare, potrivit unui studiu al Institutului de cercetari economice de la Halle (IWH). Conform acestui studiu, doua treimi din aceasta suma vizeaza serviciile sociale.
Presedintele IWH Ulrich Blum a declarat ca din aceasta suma, utilizata in perioada 1991-2005, 10% au mers spre masurile economice si 67 de procente pentru ajutoarele sociale.
In ciuda acestei sume uriase - putin mai mult decat PIB-ul pe anul trecut al Germaniei - diferentele dintre cele doua parti raman.
Bogatia fostei RDG echivaleaza in prezent cu 70% din cea a fostei RFG (in materie de Produs Intern Brut pe cap de locuitor), fata de numai 30 de procente, cat era in 1991.
Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, sustine ca partii de Est ii mai trebuie inca zece ani pentru a ajunge din urma partea de Vest in ceea ce priveste economia.
"In 2019, din punct de vedere economic, regiunile din Est vor fi sensibil la acelasi nivel cu media din regiunile din Vest", a declarat el. Zece ani nu este insa atat de mult. De pilda, in ciuda investitiilor, statele est-europene nu au reusit in 20 de ani sa atinga nivelul celor din Vest.
Insasi cancelarul german, Angela Merkel, a declarat in ajunul ceremoniilor de ieri din Berlin ca "unitatea germana" nu este "inca pe deplin realizata", in special la nivel economic.
"Unitatea germana nu este inca realizata pe deplin, deoarece intre Est si Vest raman