Astăzi deputaţii din Parlamentul de la Chişinău vor încerca să aleagă noul şef al statului într-un scrutin cu eşec previzibil. Plenara Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova a decis ieri să boicoteze alegerile prezidenţiale. Fără cel puţin 8 voturi favorabile ale opoziţiei comuniste, însă, coaliţia liberal democrată aflată la guvernare nu poate alege preşedintele.
Doar naivii cred în posibilitatea ca liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, să fie ales astăzi preşedinte al Republicii Moldova. Poate peste o lună, la alegerile repetate, dacă măcar 8 deputaţi comunişti se vor lăsa convinşi să voteze. La scrutinul de astăzi, Marian Lupu nu are contracandidaţi, dar nici voturi suficiente. Este o procedură mai mult formală care deschide calea spre alegerile prezidenţiale repetate ce ar urma să aibă loc pe 10 decembrie.
Ieri, la plenară, comuniştii au decis unanim să boicoteze prima tentativă de alegere a preşedintelui. Deputatul comunist Grigorii Petrenko a declarat după şedinţă că "plenara CC al PCRM a luat unanim decizia de a obliga fracţiunea PCRM din Parlament să nu susţină candidatura AIE la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi să nu participe la procedura de vot".
Candidatul la Preşedinţie, Marian Lupu, a sesizat nuanţa din declaraţia comuniştilor: "Este o formulă mai puţin tipică, fiindcă de obicei se adoptă o decizie care se realizează prin intermediul fracţiunii. Acum această frază "se obligă" pare a fi una de indicaţie, una care denotă că, într-o anumită eventualitate, acest lucru ar putea să nu se întâmple", a menţionat Lupu.
Adică, el a sugerat că s-ar putea ca unii deputaţi comunişti să ignore somaţia partidului şi să-şi exercite liber dreptul de vot. Dacă nu astăzi - posibil la alegerile repetate. Aşa-numitul "grup disident" din PCRM a lăsat "uşa pentru negocieri" de