Decizia autoritatilor poloneze de a nu declansa o campanie de vaccinare anti-gripa porcina in masa are reverberatii intense atat in interiorul tarii cat si in afara sa. Si la noi sunt voci care spun ca ar trebui sa luam lectii de la polonezi, protejand populatia de efectele secundare ale unui vaccin insuficient testat.
Premierul polonez Donald Tusk a anuntat deja ca Guvernul nu va cumpara vaccinuri antigripa porcina, daca acestea nu au fost testate cum trebuie sau daca provin de la producatori care nu-si asuma responsabilitatea pentru efectele secundare posibile in urma administrarii acestora.
Tusk a mai precizat ca producatorii de vaccinuri preseaza Guvernele sa le cumpere produsele, insa cer ca intreaga responsabilitate rezultata din posibilele efecte secundare sa revina tot Executivelor.
Polonia nu are decat cateva zeci de cazuri de imbolnavire cu virusul AH1N1, majoritatea forme blande, insa vecina sa, Ucraina, are peste 700.000 de cazuri si cel putin 109 morti pana acum. Se crede ca gripa a traversat granita din Ucraina in Polonia, cu toate ca autoritatile acestui stat au cerut Uniunii Europene sa contribuie la tinerea sub control a epidemiei in interiorul granitelor Ucrainei.
Epidemia ucraineana i-a facut pe slovaci sa-si inchida granita cu aceasta tara, iar Romania si Bulgaria se confrunta si ele cu cateva sute de cazuri de gripa.
Urgenta situatiei nu i-a facut insa pe polonezi sa se clinteasca in decizia lor, fiind la fel de intransigenti si in cazul categoriilor sociale cele mai expuse: femeile insarcinate si copiii.
Autoritatile se declara insa pregatite pentru o eventuala epidemie, mai ales ca "gripa sezoniera e mai periculoasa decat cea porcina". Eforturile lor nu sunt insa prea clare, avand in vedere ca populatia pare deja in alerta: farmaciile nu mai au stocuri de masti chirurgicale