Fondurile de investitii private (private equity) vor sa incheie un parteneriat cu bancile locale prin care sa ajute cu capital companiile care intampina dificultati in rambursarea creditelor.
"Ne vom intalni cu reprezentantii a sase dintre cele mai mari banci comerciale din Romania, pentru a le propune acestora un parteneriat. Mai exact: vrem sa ajutam cu capital acele companii care nu-si pot rambursa creditele si care, daca nu sunt ajutate, risca sa intre in insolventa sau faliment", declara pentru Ziarul Financiar Robert Luke, presedintele Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud- Estul Europei (SEEPEA).
Fondurile de private equity sunt fonduri de investitii al caror capital a fost ridicat in mod privat. Spre deosebire de solutiile traditionale de finantare (creditul bancar), acestea nu sprijina o companie doar cu capital, ci se implica in conducerea acesteia in scopul cresterii afacerilor si crearii de valoare, primind in schimb parte din capitalul social al firmei.
Reticenta bancilor
Cum mare parte din fondurile active pe piata locala, precum Advent, Enterprise Investors sau GED (fond condus de Robert Luke), si-au ridicat capitalul inaintea declansarii crizei, acestea dispun inca de lichiditati pentru a face noi investitii. Parteneriatul propus bancilor de SEEPEA are loc in conditiile in care tot mai multe companii intarzie la rambursarea creditelor si aleg sa intre in insolventa pentru a se pune la adapost de creditori pentru o perioada de timp.
"Problema este ca bancile au o atitudine asemanatoare strutului, si-au ascuns capul in nisip si refuza sa accepte ca au probleme cu creditele. Bancile prefera sa reesaloneze creditele, sa prelungeasca imprumuturile in speranta ca firmele vor face rost de bani. De multe ori, aceasta strategie nu a dus decat la intrarea firmei in insolventa", explica Luke.