Instanţa Judecătoriei Deva a dispus astăzi amânarea judecării dosarului în care Cătălin Rişcuţa, şeful secţiei de arheologie din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, şi Cristina Rişcuţa, consilier al Direcţiei de Cultură şi Culte Hunedoara, sunt acuzaţi că au facilitat exportul ilegal a aproximativ 17.000 de obiecte din patrimoniul cultural naţional. Cei doi funcţionari vor fi obligaţi să se prezinte în faţa instanţei Judecătoriei Deva la data de 5 ianuarie, când a fost fixat următorul termen al procesului. Dosarul în care Cătălin Rişcuţa şi Cristina Rişcuţa sunt acuzaţi de fapte de corupţie prin care ar fi produs un prejudiciu de 100.000 de euro Direcţiei de cultură şi culte a judeţului Hunedoara se află pe rolul instanţei din luna martie a acestui an. Dar, la fiecare dintre cele cinci termene scurse până în prezent, avocaţii au solicitat amânarea judecării cauzei.
Infracţiuni de furt şi corupţie
Potrivit anchetatorilor, obiectele de patrimoniu au fost sustrase în ultimii şase ani din depozitul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi au primit ilegal certificate de export, pentru a putea fi vândute în afara ţării. Cătălin Rişcuţa este judecat pentru sustragerea acestor bunuri, iar Cristina Rişcuţa pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Până la finalizarea cercetării judecătoreşti, cei doi au fost suspendaţi din funcţii.
Dosarul locomotivelor aşteaptă să fie trimis în instanţă
Un alt dosar penal, disjuns din cauza trimisă spre soluţionare magistraţilor deveni, se află în cercetare la Parchetul Hunedoara. Este vorba de exportul ilegal a şase locomotive de epocă, de patrimoniu, care au circulat pe liniile înguste în judeţul Hunedoara.