Sarcina este resimţită de viitoarele mame ca o perioadă de graţie. Dar ea poate fi tulburată de diverse probleme medicale generale sau obstetrice. În cele 9 luni de sarcină, este posibil ca gravida să se confrunte - chiar de mai multe ori - cu o viroză respiratorie, lucru îngrijorător, mai ales în contextul actual. În timpul sarcinii, imunitatea este scăzută, ceea ce face ca femeile să se îmbolnăvească de cinci ori mai uşor comparativ cu restul populaţiei, să facă forme de boală cu durată mai mare sau având ca rezultat complicaţii: angine, bronşite, otite, sinuzite, pneumonii.
VIRUSURILE
La aceasta mai contribuie şi efectul estrogenilor, care cresc congestia nazală şi producţia de mucus, predispunând la obstrucţie, secreţii abundente şi hemoragii locale (de aceea, dacă acesta este singurul dumneavoastră simptom, este posibil să nu fie o viroză, ci o simplă modificare indusă de sarcină). Începând din trimestrul al doilea de sarcină, sistemul cardiovascular al gravidei este suprasolicitat, iar o dată cu creşterea fătului, diafragma este împinsă în sus, ceea ce alterează capacitatea funcţională a plămânilor, factori care contribuie, de asemenea, la evoluţia bolii.
Pe de altă parte, posibilităţile de tratament sunt limitate la gravide, pentru a proteja produsul de concepţie. Studiile au arătat că virusurile care produc guturaiul sau virusurile gripale nu determină malformaţii şi nu au decât rar efecte asupra evoluţiei sarcinii (pierderea sarcinii, naşterea prematură).
FEBRA, MEDICAMENTELE
Febra poate fi uneori corelată cu aceste simptome sau poate afecta embrionul, producând, de pildă, defecte de tub neural. Virozele respiratorii banale se manifestă prin secreţie nazală abundentă, tuse uscată, strănut, gât iritat şi dureros, cefalee, mici ascensiuni febrile. Dacă există febră mare, dureri musculare şi articulare generali