Sezonul rece, anotimpul virozelor respiratorii banale şi al gripei, este întâmpinat cu îngrijorare, mai ales în contextul actual, de către bolnavii cronici, familiile lor şi chiar de către cei care îi îngrijesc. Într-adevăr, bolnavii cu afecţiuni cronice fac de multe ori forme mai severe de boală, suferă o agravare a simptomelor maladiei cronice de care suferă şi sunt mai expuşi complicaţiilor. Se poate ajunge uşor la decompensare cardiacă şi respiratorie, pneumonii bacteriene, stări de deshidratare.
Sunt vizaţi în special pacienţii cu afecţiuni pulmonare (astm bronşic şi bronho-pneumopatie cronică obstructivă), cu boli cardiovasculare, boli renale sau hepatice cronice, persoanele cu sistem imunitar deprimat sau cele care urmează un tratament imunosupresor, bolnavii cu diabet zaharat. De asemenea, vârstnicii, cu precădere persoanele peste 60 de ani, copiii, mai ales cei cu vârste între 6 luni şi 5 ani, femeile însărcinate sunt categorii de persoane mai sensibile în faţa acestor afecţiuni.
MONITORIZARE
Simptomele principale ale gripei sezonieră sunt: febra înaltă, care depăşeşte întotdeauna 38 de grade Celsius, uneori peste 40 grade Celsius, secreţii nazale abundente, tuse iritativă, dureri musculare şi articulare generalizate, cefalee, stare de oboseală şi slăbiciune. În virozele banale, lipseşte febra dacă nu sunt complicaţii, starea generală nu e alterată şi nu apar durerile musculare. În toată această perioadă, simptomele bolii de bază (de exemplu, glicemia în diabet, tusea şi dispneea în bolile respiratorii, tensiunea arterială, ritmul cardiac şi dispneea în bolile cardiovasculare etc.) trebuie atent monitorizate de către bolnav sau de către familie.
Trebuie păstrată o legătură activă cu medicul de familie şi medicul curant. În orice caz, bolnavul trebuie să se prezinte urgent la medic dacă observă o înrăutăţire a sim