Un copil face cam şase viroze respiratorii comune pe an, uneori chiar opt sau zece, asta neluând în calcul gripa sau bolile eruptive ale copilăriei care, din fericire, se fac o singură dată în viaţă. Toate aceste afecţiuni sunt virale, lipsite de un tratament specific, dar impun de fiecare dată ameliorarea simptomelor copilului şi uşurarea suferinţei sale. Virozele respiratorii banale pot fi produse de peste 100 de virusuri, cu structură antigenică diferită, ceea ce explică repetarea episoadelor morbide şi lipsa unui vaccin sau a unui tratament etiologic. Aceste afecţiuni durează câteva zile şi produc numai rareori complicaţii: otite, sinuzite, faringite, amigdalite, laringite etc. În schimb, ele reprezintă câteva zile de suferinţă pentru copil, de absenţe de la şcoală şi, fireşte, emoţii şi nelinişte pentru părinţi.
CONSULTAŢI MEDICUL!
Virozele respiratorii se caracterizează prin secreţii nazale abundente, nas înfundat, strănut, dureri în gât, tuse şi ascensiuni febrile. Aceste manifestări pot fi tratate acasă, cu medicamente cumpărate fără reţetă de la medic. În acest sens, mamele dezvoltă în câţiva ani o veritabilă experienţă. Totuşi, faptul că aceste medicamente se pot găsi şi cumpăra la liber nu le face inofensive şi ele nu trebuie folosite fără discernământ.
De fapt, în ultimii ani, forurile internaţionale de specialitate recomandă cu insistenţă interzicerea folosirii acestora în cazul copiilor sub 2 ani şi utilizarea cu reţinere la copiii sub 6 ani. În locul acestor medicamente, metode simple de îngrijire se pot dovedi mai eficiente şi mai sigure.
Mai ales, nu ezitaţi să consultaţi medicul în cazul unei sugar sub 6 luni, dacă este un copil mic cu febră ce durează trei zile sau chiar în cazul unui copil mai mare la care febra durează de o săptămână, dacă apar secreţii nazale purulente ce persistă peste 10 zile, dacă