Angajaţii Alcatel-Lucent România au înlocuit pauza de masă cu un protest împotriva externalizării. Inginerii de la Alcatel au huiduit intenţia conducerii de a le externaliza joburile pentru că se tem că după acest pas, locurile de muncă vor fi desfiinţate. „Nu suntem de vânzare!”, „Multinaţională serioasă, protecţie socială zero!”, „Ieri experţi, mâine obiecte de vânzare!” sunt sloganurile care au răsunat azi în faţa sediului din Timişoara al companiei Alcatel-Lucent. Proteste similare celui din România au avut loc simultan şi în Franţa, Italia şi Germania, toate cauzate de intenţia multinaţionalei de a-şi externaliza serviciile.
„În Timişoara, aproape 500 de angajaţi au joburile în pericol”, a declarat Manuel Martin, preşedintele Sindicatului Liber din Alcatel-Lucent Timişoara. Potrivit acestuia, contractul colectiv de muncă al angajaţilor Alcatel-Lucent România nu a fost încă definitivat, din cauza unor neînţelegeri care privesc aspecte financiare.
„ Compania Alcatel-Lucent trece prin transformări majore . Obiectivul nostru este să facem tot ce este posibil pentru a minimiza impactul social al acestor acţiuni”, a declarat Raoul Ros, Liderul Alcatel-Lucent pentru Europa de sud-est.
Angajatii sediului Alcatel-Lucent de la Timişoara au aflat încă din luna iunie că joburile lor sunt în pericol. Atunci, salariatii au protestat faţă de externalizarea Centrului Tehnic Român şi a departamentului financiar, printr-o serie de afişe plasate la intrarea în unul dintre sediile Alcatel-Lucent din Timişoara.
Compania Alcatel-Lucent este prezentă în Romania din 1991, când a fost înfiinţată o filială la Timişoara. În prezent, 1.600 de angajaţi lucrează la sediul pe care multinaţionala îl are în Banat.
Citeşte şi
Timişoara: Angajaţii celei mai mari multinaţionale din Banat ies în stradă