» Artefactele despre care se spune ca prezinta cea mai veche scriere din lume au ajuns in Muzeul "Callatis" din Mangalia.
Primaria municipiului Mangalia si Muzeul de Arheologie "Callatis" organizeaza, in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California – SUA, simpozionul international "Cea mai veche scriere din lume", unde specialisti in domeniu vor dezbate controversata scriere dunareana. Cu acest prilej va fi vernisata, la Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia, expozitia temporara intitulata: "Scrierea dunareana in lumina descoperirilor de la Turdas si Tartaria". Expozitia cuprinde 224 de piese cu semne si simboluri considerate de cercetatorii romani si straini ca facand parte dintr-un sistem de comunicare pe care acestia l-au mai numit si "Scrierea Turdas". Alaturi de acestea mai sunt desene, postere si fotografii ale artefactelor, precum si catalogul expozitiei cu toate materialele arheologice expuse, care poate fi achizitionat contra cost.
Semnele si simbolurile prezente la Mangalia dateaza din neolitic si eneolitic. "Timp de doua zile, Mangalia va fi centrul dezbaterilor intre specialisti in ceea ce priveste cea mai veche scriere din lume. Cercetatori din mai multe tari ale Europei, dar si din principalele orase ale tarii, cum ar fi Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Constanta si altele, vor dezbate teoria conform careia, intr-adevar, cea mai veche scriere din lume sa fi aparut pe teritoriul tarii noastre", a declarat primarul Mangaliei, Claudiu Tusac. "Specialistii stiu ca cele mai vechi semne scrise au fost folosite nu pentru a exprima sunete sau cuvinte, ci idei si intelesuri. Acest gen de scriere se mai numeste si scriere logografica. Exista posibilitatea ca inscriptiile descoperite pe teritoriul Romaniei, pe vase din ceramica, figurine sau diverse alte