Aproape 800.000 de cazuri de gripa porcina, dintre care peste 30 mortale. Pana acum Italia e printre tarile cu cea mai rapida evolutie a gripei la nivel european, bilantul de victime se agraveaza pe zi ce trece.
Am simtit ca ma cuprinde panica si pe mine cand am citit despre primii copii decedati: fetita de 11 ani la Napoli, copilasul de cateva luni sau tanara balerina de la Roma, 18 ani abia impliniti. Spitalele de la Roma sunt pline, sirul deceselor e din ce in ce mai lung.
Din primavara am urmarit la tv evolutia gripei: distribuirea mastilor in Mexic si alarmele la tv, spoturile date obsesiv si la televizor in Romania. Vacanta in Egipt din iulie a fost sub semnul ingrijorarii, de cand in aeroport am trecut de cordonul sanitar drastic al personalului, printre formulare, autodeclaratii si control al febrei de la 2 m cu un aparat sofisticat. Egiptul a fost tara cea mai afectata de fosta gripa aviara. Noroc ca, in valiza, aveam doua cutii de Tamiflu...
Intoarsa in Italia, ma cred la loc sigur. Nu auzi de morti, nu auzi de molipsiri noi, doar cateva cazuri importate de turisti. Pana acum cateva saptamani, cand bilantul a inceput sa creasca vertiginos. M-am uitat la televizor, in asteptarea spoturilor anti-suina (suina se zice in italiana la porcina). Dar nimic. Pana acum doua saptamani, cand fiica-mea a venit de la scoala cu o foaie xeroxata cu "Regulile lui Topo Gigio", soricelul italian stie-tot. Topo Gigio le explica elevilor ca trebuie sa se spele des pe maini, sa arunce servetelul cand stranuta si sa nu duca mainile la nas sau gura atunci cand nu au mainile curate.
Si iata ca, acum doua saptamani, din 23 de elevi din clasa a III A unde invata si fiica mea, Giorgia, raman doar 13 la scoala. "Daca era gripa porcina, inchideau scoala", mi-am zis, cu gandul la stirile alarmiste din Romania. Dupa cateva zile m-am intalnit