Traian Băsescu joacă o carte importantă, mizând pe electoratul din Capitală. Sunt peste un milion şi jumătate de voturi în adormire. În ultimii ani, bucureştenii refuză pur şi simplu să mai vină la urne.
La europarlamentarele din 2009, s-a înregistrat un trist record în materie de absenteism. În Bucureşti, s-au prezentat doar 15% din totalul de peste 1.700.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cum poate fi descris în termeni politici comportamentul bucureştenilor? Dar relaţia lor cu Traian Băsescu?
A fost fieful său, a câştigat Primăria Capitalei în 2000 şi în 2004, iar la referendumul din mai 2007 Bucureştiul s-a aflat în topul oraşelor care au votat împotriva suspendării preşedintelui. Între timp, s-a produs o schimbare dramatică: la alegerile locale din 2008, bucureştenii au refuzat ofertele partidelor, preferând farsa independentului Sorin Oprescu. PD-L a pierdut un fief tradiţional, cu excepţia a doi primari de sector. Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, a fost ales primarul Sectorului 3 cu 80%.
Acum, măsurătorile, inclusiv cele ale PD-L, sugerează o nouă surpriză. În Capitală, Crin Antonescu îl depăşeşte în turul doi cu două procente pe Traian Băsescu. Oficial, şeful statului nu recunoaşte pierderea supremaţiei, ci susţine că este la egalitate cu un alt candidat. Pierderea de altitudine o pune pe seama lipsei de atenţie acordată în campanie: Probabil faptul că de la Bucureşti am plecat tot timpul în ţară şi am uitat să mă adresez bucureştenilor este un lucru pe care trebuie să-l corectez... eu cred că senzaţia bucureştenilor este că nu m-am mai ocupat deloc de Bucureşti (joi, 5 noiembrie, Realitatea FM).
Nevoia disperată de a recupera în forţă fieful pierdut Bucureştiul - l-a determinat să apeleze tocmai la cel care l-a refuzat, în 2008, cu o candidatură la Primăria Capitalei: Liviu Negoiţă. Cu el, Traian Băsescu speră să trezească ceva