» La 20 de ani de la caderea zidului din Berlin, nostalgia comunista pare sa acapareze Europa de Est. In Romania ultimilor trei ani, numarul celor care cred ca sistemul comunist este o idee buna a crescut cu peste zece procente.
» Sociologii cred ca asistam la un paradox: creste numarul celor care nu au trait comunismul greu pe propria piele, dar carora li se pare ca inainte de 1989 era mai bine. Pe de alta parte, criza economica ii indarjeste si mai rau pe cei care chiar au dus-o mai bine in acea vreme si in acelasi timp naste noi "prozeliti" ai ideii.
Un sfert dintre rusi declara ca Stalin a fost un conducator bun si ar vota cu el daca ar mai fi in viata, scrie publicatia americana USA Today. In Europa de Est, unde comunismul de tip sovietic a domnit aproape 50 de ani, se petrece un fenomen similar, care umbreste aniversarea de 20 de ani a caderii zidului din Berlin. Sondajele de opinie arata ca tot mai multi oameni spun ca sistemul comunist a fost o idee buna pur si simplu sau o idee buna si din pacate aplicata gresit.
Ungurii (72%), ucrainenii (62%) si bulgarii (62%) cred ca acum o duc mai rau ca pe vremea comunismului, conform unui sondaj de opinie al Centrului de Cercetare Pew din Washington. In Romania, sondajele arata ca, din 2006 pana in prezent, cu 11% mai multi romani au eliminat semnul intrebarii din clasica vorba de duh "pai era mai bine pe vremea lui Ceausescu" si au transformat-o in certitudine.
Intr-un barometru de opinie al Fundatiei Soros, din 2006, 53% din cei intervievati au raspuns ca sistemul comunist este o idee buna. Profilul celor care au raspuns astfel indica persoane peste 55 de ani, cu maximum opt clase si venituri foarte mici. In 2009, comunismul a crescut si mai mult in ochii romanilor: 64% din respondenti au spus ca sistemul comunist a fost o idee buna, dar aplicata gresit, conform unui sonda