Comunitatea bancară cere BNR modificarea normelor, astfel încât să poată modifica clasificarea unui credit pe perioada rămasă până la scadenţa acestuia, a declarat, marţi, preşedintele ARB, Radu Gheţea, care consideră că nu este momentul să se realizeze executări silite."Suntem în acest moment într-un impas care trebuie să îl rezolvăm. Potrivit reglementărilor actuale, un credit care ajunge să fie restructurat rămâne în aceeaşi clasă până la momentul scandenţei. D
Comunitatea bancară cere BNR modificarea normelor, astfel încât să poată modifica clasificarea unui credit pe perioada rămasă până la scadenţa acestuia, a declarat, marţi, preşedintele ARB, Radu Gheţea, care consideră că nu este momentul să se realizeze executări silite.
"Suntem în acest moment într-un impas care trebuie să îl rezolvăm. Potrivit reglementărilor actuale, un credit care ajunge să fie restructurat rămâne în aceeaşi clasă până la momentul scandenţei. De exemplu, un credit a ajuns în categoria îndoielnic sau pierdere, deci banca face un provizion de 100%. Totuşi, la un moment, după ce au trecut cele 90 de zile de întârziere la plată, clientul şi banca ajung la concluzia că împrumutul trebuie restructurat. Astfel, creditul pe care clientul îl avea pe cinci ani şi nu îl mai putea plăti, devine un împrumut cu scandeţa la şapte ani, deci banca trebuie să înregistreze pierderi timp de şapte ani de acum înainte. Considerăm că această abordare este total neadaptată regulilor actuale ale pieţei", a spus Gheţea, citat de Mediafax.
Şeful ARB a precizat că în urmă cu doi ani era aproape o ruşine când o sucursală venea la centrală şi spunea că vrea restructurarea unui credit şi se spunea că este mai bine să se execute.
"Nu aş vrea ca situaţia actuală de restructurare voluntară a creditelor, (...) să afecteze lichiditatea băncilor, să scadă profitabilitatea