Rezervaţia naturală Repedea, Iaşi. Obiectiv de importanţă internaţională, inventariat de UNESCO. Cu aproape un secol în urmă, Grigore Cobălcescu, întemeietorul şcolii româneşti de geologie, a descoperit aici un bogat zăcământ fosilifer, vechi de 10 milioane de ani, ce demonstra existenţa Mării Sarmatice. În urma unor defrişări comandate începute acum câţiva ani de prinţii locali ai banului şi ai relaţiilor sus-puse, rezervaţia este astăzi parţial distrusă. Sătenii locului, cât şi orăşenii "iubitori de natură" dau astăzi lovitura de graţie, ducând la bun sfârşit opera de tâlhărire şi pângărire a locului.
Nimeni nu-i păzeşte pe sătenii din apropiere care îşi ornează casele cu pietrele sustrase din carieră. Însă monumentul natural riscă să fie dărâmat şi acoperit în întregime în urma defrişărilor masive efectuate în pădurea din apropiere.
PĂDUREA, CIMITIR AL TINEREŢII REZERVAŢIEI
Furturi de lemn în numele sărăciei, dar şi al bogăţiei. Afacerişti locali de joasă speţă şi-au clădit până în acest an vile chiar în buricul pădurii ce mărgineşte monumentul natural. Măsura prin care, din această primăvară, cele câteva zeci de hectare ale rezervaţiei devin obiectiv "sit Natura 2000", un statut special, protector (dar numai din punct de vedere oficial, pe hârtie), este una totalmente tardivă. Surse din Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) şi Garda de Mediu susţin că jaful din pădurea apropiată monumentului continuă, crima ştiinţifică este înfăptuită, ba mai mult, defrişările s-au înmulţit o dată cu criza şi au crescut la sosirea anotimpului rece.
Aşa încât, dacă anul trecut, patru copaci din cinci se aflau la pământ, astăzi îţi sunt suficiente degetele de la o mână pentru a număra, în anumite puncte, copacii care au mai rămas.
MONUMENTUL NATURAL, JALON PENTRU RALIURI
Şi parcă nu ar fi de