Profitul net cumulat obtinut de bancile comerciale in trimestrul al treilea a fost de aproape 590 de milioane de lei (140 mil. euro), marcand astfel o revenire semnificativa fata de primele doua trimestre ale anului, cand castigul cumulat a totalizat doar 90 mil. lei.
Pe primele noua luni, bancile locale au castigat aproape 680 de milioane de lei (157 mil. euro), de peste 4,7 ori mai putin decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate BNR, citate de Mediafax. Anul trecut, profitul pe sistemul bancar a fost influentat si de vanzarea Asiban, prin care patru banci (BCR, BRD, CEC si Banca Transilvania) au incasat 350 de milioane de euro. In 2008, bancile au inregistrat un profit net record de 1,2 miliarde de euro.
Rezultatul este calculat conform standardelor locale de contabilitate, care au prevad un tratament mai dur de constituire a provizioanelor pentru creditele cu probleme comparativ cu standardele internationale (IFRS), utilizate de banci in raportarea catre grupurile financiare straine care le controleaza. Astfel, unele banci sunt in situatia de a raporta profituri pe IFRS, in timp ce in situatiile trimise BNR indica o pierdere. Valoarea provizioanelor constituite de banci in primele noua luni s-a situat la 12,9 miliarde de lei (circa 3 mld. euro), in crestere cu 14% fata de suma de la jumatatea anului si cu aproape 70% fata de decembrie 2008.
Tratamentul diferit al provizioanelor a ajuns astfel sa duca la diferente semnficative intre rezultatele calculate in cele doua standarde, in conditiile in care ponderea creditelor neperformante (cu restante la plata ratelor mai vechi 60 de zile) a depasit 13% in august.
Comparativ cu sfarsitul anului trecut, ponderea neperformantelor marcheaza o dublare. In aceste conditii, bancile au ajuns sa raporteze profituri in scadere chiar si pe IFRS, desi majoritatea au reusit sa is