Companii deţinute de unii dintre cei mai avuţi români au intrat în colimatorul portăreilor, care spun că au început executarea silită. Sursa: Sorin Antonescu
Firmele controlate de o parte dintre românii bogaţi figurau pe li sta marilor datornici ca fiind în executare silită, pe 30 septembrie 2009. Finanţele a publicat lista cu o lună întârziere, astfel încât, între timp, situaţia s-a schimbat. Companiile spun că, dacă nu plătesc la timp chiar şi un dolar la Fisc, ajung pe „lista neagră”.
Unirea, în instanţă cu ANAF
Altex, retailerul de electronice şi electrocasnice fondat de Dan Ostahie, avea, la finele lui septembrie, o datorie de 1,2 milioane lei, pentru care Finanţele trecuseră compania la categoria executărilor silite. Ostahie susţine că restanţa a fost plătită.
„Pe 15 octombrie, Altex România nu mai avea niciun fel de datorie la buget. A fost vorba de plata întârziată a TVA, din cauza reducerii volumului vânzărilor în prima parte a anului. Însă am reuşit să rambursăm integral datoria, datorită creşterii vânzărilor în trimestrul trei faţă de trimestrul doi cu 6%”, ne-a declarat Ostahie. El are o avere estimată la 185-190 de milioane euro, conform „Top 300 Capital”.
Deşi Unirea Shopping Center figura pe „lista neagră” a Finanţelor cu restanţe de 13,29 milioane de lei, Dan Grigore Adamescu, acţionarul majoritar, spune că procedura de executare silită este suspendată până la judecare. „Procesul abia a început. Primul termen este pe 14.04.2010. Unirea îşi plăteşte lună de lună toate datoriile”, ne-a precizat acesta. El are o avere 1,1-1,2 miliarde de euro. Litigiul vizează un control al Fiscului contestat în instanţă.
Pe lista executărilor apar şi două societăţi controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, cu o avere de 1,1-1,15 miliarde de euro. Amurco era trecută, la 30 septembrie, cu da