Preşedintele-jucător Traian Băsescu este din ce în ce mai inconsecvent când vine vorba de rezolvarea crizei politice: când vede premier politic, când premier independent, când vrea să dizolve Parlamentul, când se răzgândeşte. Sursa: Agerpres
Deşi, de la demiterea Cabinetului Boc prin moţiune de cenzură, a tot ameninţat Parlamentul cu dizolvarea şi declanşarea de anticipate, astăzi Traian Băsescu a abandonat atitudinea războinică şi a optat pentru o postură conciliantă, pe măsura rolului de mediator pe care Constituţia îl conferă unui preşedinte.
Acuzat că, până şi în campania electorală, le promite românilor continuarea scandalurilor politice şi după 6 decembrie, Traian Băsescu s-a răsucit astăzi la 180 de grade şi a spus că nu intenţionează să dizolve Parlamentul şi să târască România într-un nou ciclul electoral, dacă va fi reales.
"Nu mi-am propus să dizolv Parlamentul. Obiectivul meu este să avem guvern. Ori, imediat după prezidenţiale, voi încerca să realizez guvernul, dacă nu se realizează până atunci", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a susţinut că PSD, PNL şi UDMR ar trebui să se gândească la faptul că România are nevoie de un guvern, în acest moment, şi să voteze Cabinetul Negoiţă. Dacă el nu va mai fi ales în funcţia supremă în stat, atunci partidele nu au decât să dea jos guvernul şi să numească altul, după 6 decembrie, a mai spus Băsescu.
El mai afirma recent, în tentativa de a recuceri electoratul pierdut prin destrămarea Alianţei Dreptate şi Adevăr, că ar dori să formeze un guvern de dreapta PD-L-PNL.
Dispute pe Constituţie
Nu mai departe de 16 octombrie, Traian Băsescu, nesocotind prevederile constituţionale, declara că va dizolva Parlamentul imediat după al doilea tur de scrutin, dacă acesta nu votează un guvern, uzând de calitatea sa de preşedinte în exe