Ei au beneficiat de implanturi de stimulatoare electrice cardiace.Spitalul băimărean este al şaptelea centru din ţară care a reuşit să facă acest gen de operaţie.
Flore Bud, un băimărean pensionar de 60 de ani, spune cu mâna pe inimă că medici băimăreni l-au ajutat să se nască a doua oară. În momentul în care îşi pierduse orice speranţă de a duce o viaţă normală, fără probleme de sănătate, a suferit o intervenţie chirurgicală. În premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, săptămâna trecută au fost făcute primele două implanturi de stimulatoare cardiace electrice permanente.
"Acest echipament permite detectarea şi tratamentul prin şoc electric a tulburărilor de ritm ventricular ameninţătoare pentru viaţă”, a declarat Călin Pop, managerul Spitalului Judeţean din Baia Mare. Flore Bud a lucrat toată viaţa ca lăcătuş de întreţinere şi turnător la o societate cu profil minier din oraş. În urmă cu un an , în Ajunul Crăciunului a suferit un preinfarct şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean din Baia Mare şi apoi la Cluj-Napoca pentru investigaţii suplimentare şi tratament. „Aproape un an am trăit cu tratament şi frică să nu mai fac un atac de cord”, a povestit pacientul. „Acum mă simt bine, trebuie să mă duc să-mi scoată firele şi apoi, peste o lună şi jumătate, mă voi duce la control”, a continuat acesta.
Baia Mare pe lista centrelor universitare
Spitalul Judeţean din Baia Mare a devenit al şaptelea centru medical care a efectuat un implant de stimulator cardiac permanent. Operaţia a fost realizată de o echipă de medici, formată încă din anul 2005, specializată în astfel de proceduri. Aceste intervenţii durează o oră şi se efectuează de regulă în marile centre universitare din ţară. „Este o operaţie extrem de delicată. Practic se opreşte inima pacientului şi se resuscitează cu