În Bucureşti, buldozerele au intrat pe spaţiile verzi şi au adus cu ele blocuri-turn şi hoteluri. Avântul imobiliar al anilor trecuţi a făcut loc investitorilor cu viziune şi printre clădirile aflate în zone-cheie ale Capitalei. Au fost puse la pământ vile boiereşti sau case protejate de legea românească. Astfel că, în drumul fără oprire al buldozerelor, ultimele străzi boeme ale Bucureştiului de altădată au fost obligate să înlocuiască istoria cu kitschul.
Pe Strada Icoanei, monumente ca Şcoala Centrală, Biserica Icoanei, Biserica Anglicană, Parcul Icoanei, dar şi numeroasele vile şi case boiereşti au făcut ca perimetrul să fie declarat, la nivel de hârtie cel puţin, zonă protejată. Pentru europeni, un astfel de statut înseamnă un singur lucru - investiţii în reabilitare şi conservare. Pentru noi însă, clădirile din zonele protejate, ocolite de banii statului, nu sunt altceva decât şanse noi pentru afaceri. Blocuri înalte cu zeci de etaje şi hoteluri şi-au croit astfel loc, peste lege şi istorie. O mână de ONG-uri a reuşit însă să blocheze pentru moment o parte din investiţiile masive ce îşi făceau intrarea acum doi ani pe Strada Icoanei. Două dintre proiectele care au primit girul autorităţilor urmăreau ridicarea a două blocuri de 9, respectiv 14 etaje. Alături de acestea, mai multe Planuri de Urbanistică în Detaliu (PUD-uri) sau Planuri de Urbanistică Zonale (PUZ-uri) s-au strecurat pe masa instituţiilor. Cereau blocuri-turn într-o zonă de maximum două etaje. Cu toate acestea, avizele pozitive date cu nonşalanţă au adus în legalitate construcţiile. Singura şansă pentru oprirea mastodonţilor din sticlă a rămas atacarea lor în instanţă.
NOUĂ ETAJE ÎN LOC DE DOUĂ
Pe Strada Icoanei la nr. 28, o casă veche, tip vagon exista în urmă cu mai bine de trei ani. Vecinii abia şi-o mai amintesc. Asta pentru că, în timp, casa a fost pusă la pă