După ce a reprezentat raiul investitorilor privaţi, această industrie tinde să trăiască doar din comenzi venite din partea statului. În 2010 cererea venită din acest sector va creşte. Anul acesta piaţa a fost susţinută de lucrările de infrastructură ale căror beneficiari principali sunt autorităţile publice. Comenzile din segmentul rezidenţial s-au înjumătăţit. Volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, s-a redus cu 21,9% în luna septembrie, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, iar declinul din primele nouă luni s-a situat la 14%, fiind înregistrate scăderi pe toate elementele de structură, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Datele pe tipuri de construcţii relevă un declin dramatic pe piaţa rezidenţială. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 44,4% la clădirile rezidenţiale, cu 27,5% la clădirile nerezidenţiale, iar la cele inginereşti diminuarea a fost de 5,4%.
Capitalul privat, diminuat drastic
Potrivit principalelor asociaţii profesionale din domeniu, situaţia din piaţă este mult mai gravă decât o arată cifrele. „Volumul acestor lucrări a scăzut cu un ritm de cel puţin 30%. Cifra mai mică raportată de INS are la bază faptul că multe firme au făcut diverse decontări de anul trecut abia acum“, spune Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii(PSC).
Acesta arată că şi diminuarea cu 44% a lucrărilor din sectorul rezidenţial este de asemenea una blândă. Erbaşu crede că pe acest segment avem de-a face cu o înjumătăţire a activităţii.
Singurul domeniu care a împiedicat un picaj accentuat al pieţei este reprezentat de lucrările de infrastructură. „Ultimul trimestru va fi, la fel, unul prost. La fel şi prima parte a anului viitor. Practic, criza va cuprinde anul dintre al treilea trimestru al acestui an şi al sfârşitul celui de-al doilea d