Este adevărat că se trage cu egală îndârjire de această funie, care este scena politică românească, dar nu cred că trebuie să uităm de ce anume sunt motivaţi unii şi ceilalţi. A pune semnul egalităţii între Băsescu şi oligarhi mi se pare o lipsă de valorizare regretabilă. Până la urmă, dacă Băsescu ar da drumul funiei, nu ar repeta decât ceea ce a făcut Constantinescu în 2000, când a spus că a fost înfrânt de sistem. Băsescu nu vrea să fie înfrânt de sistem. El recunoaşte că nu a înfrânt sistemul oligarhilor, dar deocamdată nici nu a fost înfrânt de el. Bătălia se duce, spune Valeriu Stoica într-un interviu acordat revistei 22. Pe fond, susţine Stoica, este o luptă între reformă şi cei care se opun acesteia. Este clar că sensul reformei se află într-o tabără şi împotrivirea faţă de reformă este în cealaltă tabără. Care este însă scopul acestor oligarhi? Nu doar resursele economice, spune Stoica, ci şi cele intelectuale şi spirituale ale naţiunii.
Stoica, artizanul proiectului neterminat al unificării dreptei, admite cu regret acest lucru şi constată că PNL este în aceeaşi poziţie de a împiedica constituirea unei majorităţi în favoarea reformei.
În acest context, vine şi refuzul tranşant al liderilor PNL, la semnalele lansate de Traian Băsescu, pentru constituirea, după alegeri, a unui guvern PNL+PD-L. Stoica are o serie de explicaţii:
Marea miză, din punct de vedere mediatic, este ca obsesia anti-Băsescu să fie transmisă de la nivelul liderilor PNL şi PSD la toţi cetăţenii ţării. Constat cu tristeţe că această manevră a avut destul succes până în momentul de faţă. Există un dezechilibru evident al bătăliei mediatice.
În ce priveşte cabinetele Croitoru şi Negoiţă, acestea sunt privite ca o dovadă de flexibilitate a preşedintelui. Au fost nişte compromisuri. Asta arată că Băsescu a fost mult mai flexibil decât ŤAlianţa Grivcoť, care