Pe râul Olt funcţionează o „mafie a balastierelor”, în care sunt implicaţi afacerişti controversaţi, care pun în pericol poduri, baraje şi ecosisteme. Sursa: Florin Băltăreţu
Considerat unul dintre cele mai bogate râuri din ţară în materie de agregate minerale, Oltul a devenit o sursă de înavuţire. Dovadă stă numărul balastierelor ilegale de pe râul Olt, care s-a dublat în ultimii ani sub privirile pasive ale autorităţilor judeţene. O explicaţie a acestei pasivităţi este aceea că balastierele ilegale aparţin unor controversaţi afacerişti sau oameni politici.
În judeţul Olt, nu există mai mult de 25 de balastiere active, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, instituţie ce concesionează dreptul de exploatare. Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Olt, însă, numărul acestora este dublu, incluzându- le pe cele ilegale, dar tot nu se ştie exact câte anume sunt.
După o documentare de câteva zile, la faţa locului, reporterii EVZ au descoperit două cariere de balast care funcţionau fără niciun fel de aviz sau autorizaţie. În decursul ultimelor luni, nici una dintre ele nu primise vreo amendă. O posibilă explicaţie a acestei îngă du in ţe: una aparţinea senatorului PSD Ion Toma, iar cealaltă - controversatului om de afaceri Andrei Alexandru, „cotizant de frunte al PNL” şi celebră „victimă” a fostului şef al ANIF, Constantin Iancu, cunoscut drept „domn’ Costel”.
Baraj pus în pericol
Devenit cunoscut după ce a pozat în victimă a fostului şef al ANIF, aşa cum au socotit judecătorii de la Tribunalul Dolj, Andrei Alexandru deţine o balastieră la Ma lul Roşu, judeţul Olt, care funcţionează fără niciun fel de aviz sau autorizaţie, la o aruncătură de băţ de barajul Ipoteşti. Totuşi, conform legii, balastierele nu pot funcţiona la o distanţă mai mică de 200 de met