Sociologul, fost ministru în guvernul Roman, afirmă că nici occidentalii nu aveau reţeta trecerii la economia de piaţă, dar că FMI şi Banca Mondială şi-au impus punctele de vedere, dictate de moda neoliberală. Cătălin Zamfir, 68 de ani, directorul Institutului de cercetare a Calităţii Vieţii, este profesor de sociologie la Universitatea Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române şi preşedinte al Institutului Social Român. Între 1982 şi 1984 a coordonat apariţia a două volume de cercetări asupra calităţii vieţii. Din 1990 conduce Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, care realizează studii sociologice în domenii precum politici sociale, standard de viaţă, dezvoltarea comunităţilor, capital social şi simbolic. În perioada iunie 1990 - aprilie 1991 a fost ministru al Muncii în guvernul Petre Roman şi a fost implicat în primele măsuri ale tranziţiei.
Citiţi şi:
AUDIO Petre Roman: „Ne-am bătut joc de Revoluţia română!“AUDIO Emil Constantinescu: "Doina Cornea a fost arestată după Revoluţie"Vaclav Havel: „Ceauşescu nu trebuia executat“
Ovidiu Nahoi: Domnule profesor, institutul pe care îl conduceţi se pregăteşte să aniverseze 20 de ani de existenţă. Aţi început şi dumneavoastră odată cu tranziţia...
Cătălin Zamfir : Da. Este primul institut de cercetare înfiinţat după 1989. Actul de înfiinţare a fost semnat de premierul Petre Roman, la 2 ianuarie 1990. Eram, pe atunci, conferenţiar de sociologie industrială la Politehnică.
O.N.: Îl cunoşteaţi pe premierul Roman?
Nu, nu îl cunoşteam, eu predam la Aeronave şi Electronică. (Petre Roman era profesor la Facultatea de Energetică, n.r.)
Ion M. Ioniţă: De unde şi până unde „calitatea vieţii“ în România?
E o poveste cu acest concept. El a fost lansat în anii ‘70, în Statele Unite. Ţările din lagărul