Se spune că nimic nu este mai inofensiv ca o viroză respiratorie, o banală răceală. Simptomele dispar după trei zile, peste 70% dintre bolnavi simţindu-se bine după o săptămână. Sunt însă şi situaţii în care manifestările durează mai mult sau revin după o perioadă de aparentă vindecare, afectând nu numai starea de bine a persoanei respective, dar şi capacitatea ei de muncă, de derulare a altor activităţi sociale.
CAUZE
Această deteriorare a stării de sănătate este provocată de erori de conduită şi tratament. Astfel, diferenţa dintre boală şi starea de sănătate poate fi urmarea, uneori, a mici neglijenţe sau atitudini greşite în chestiuni aparent minore. Odihna este deosebit de importantă în această perioadă. Somnul are un rol esenţial în răspunsul imunitar, astfel încât cei care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte au de trei ori mai multe şanse de a se îmbolnăvi decât cei care dorm opt ore.
Chiar dacă vi se pare că vă puteţi descurca la muncă, chiar dacă, din păcate, multe firme descurajează tentativele angajaţilor de a-şi lua câteva zile de concediu medical, totuşi cea mai bună atitudine este de a sta acasă şi a vă odihni suficient. Acest lucru este benefic şi pentru colegi şi colaboratori, care sunt scutiţi, astfel, de primejdia contactării bolii. În tot acest timp, evitaţi stresul, reduceţi activităţile casnice şi profesionale, iar dacă sunteţi un fervent adept al exerciţiilor fizice, limitaţi-le, în cel mai bun caz, ca durată şi ca intensitate.
DECONGESTIVE
Desigur, congestia şi secreţiile reprezintă un disconfort. Obstrucţia nazală, tusea frecventă şi secreţiile nazale abundente sunt neplăcute şine pot împiedica să ne odihnim. Totuşi, medicamentele care îngroaşă şi scad eliminarea secreţiilor, deşi au un efect temporar pozitiv, pot duce la complicaţii prin stagnarea secreţiilor în nas, sinusuri, bronhii. Din contr