În statele UE, gripa A/H1N1 se răspândeşte într-un ritm alarmant, iar spre finalul anului s-ar putea atinge vârful epidemiei, ceea ce va aglomera spitalele.
Printr-o agenţie înfiinţată în urmă cu cinci ani, în Uniunea Europeană se monitorizează atent evoluţia epidemiei de gripă nouă, ca şi orice boală transmisibilă care apare în spaţiul european.
Pentru a lupta cu noua gripă, s-a activat, încă de la apariţia primelor cazuri în Mexic, Departamentul de urgenţe din cadrul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC). Aici sunt făcute în per ma nenţă monitorizări asupra evoluţiei virusului.
Montitorizare în toate ţările europene
„Pe baza datelor strânse în special de la medicii de familie, dar şi din spitale şi laboratoare din toate ţările UE, monitorizăm răspândirea virusului. În Europa, şi acest tip de gripă, ca şi altele, a evoluat de la vest la est, primele ţări afectate fiind Marea Britanie şi Spania. Asta a oferit avantaje celorlalte ţări din Europa, care au avut timp să se pregătească”, spun experţii în situaţii de ur genţă ai Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, care are sediul la Stockholm.
„Ceea ce putem spune până acum despre această pandemie este că a fost una bună, care nu s-a răspândit repede. Datele despre evoluţia virusului din SUA au venit repede, ceea ce a ne-a oferit timp pentru a avea vaccin”, mai spun experţii ECDC.
Chiar dacă pregătirile se fac de mult timp, surprizele nu sunt excluse. „Avem un avantaj major, din 2005 ne pregatim pentru pandemie, însă suntem conştienţi de faptul că nici un plan nu supravieţuieşte contactului cu inamicul”.
Pentru că fiecare pandemie e diferită, „sistemul gândit trebuie adaptat la schimbări”, afirmă Angus Nicoll, expertul în gripă al ECDC, şeful Departamentului de interven