Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii cetăţeniei române, lege care îşi propune să simplifice procedurile de redobândire şi acordare a cetăţeniei. Parlamentul a adoptat ordonanţa de Guvern prin care s-a decis accelerarea procedurilor de redobândire a cetăţeniei române la sfârşitul lunii octombrie În Camera Deputaţilor, actul normativ a suferit şi unele modificări. Între acestea, cea mai importantă priveşte dreptul de a contesta în instanţă deciziile privind neacordarea cetăţeniei.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii cetăţeniei române, lege care îşi propune să simplifice procedurile de redobândire şi acordare a cetăţeniei. Parlamentul a adoptat ordonanţa de Guvern prin care s-a decis accelerarea procedurilor de redobândire a cetăţeniei române la sfârşitul lunii octombrie
În Camera Deputaţilor, actul normativ a suferit şi unele modificări. Între acestea, cea mai importantă priveşte dreptul de a contesta în instanţă deciziile privind neacordarea cetăţeniei. Ce aduce nou legea cetăţeniei?
Prin modificările aduse actului normativ, autorităţile sunt obligate să acorde cetăţenia solicitată în cel mult cinci luni. Asta în condiţiile în care până acum cererile rămâneau în aşteptare ani de zile.
Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei, însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor legale, la misiunile diplomatice ori oficiile consulare competente după domiciliul sau reşedinţa solicitanţilor.
Potrivit Ordonanţei, în cazul acestor persoane nu se mai justifică interviul "fiind vorba de foşti cetăţeni români, care în mod evident cunosc limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială, aşa cum prevede legislaţia în vig