Laboratorul din Chişinău care confirmă prezenţa virusului gripal de tip nou A/H1N1 în organismul uman nu mai face faţă numărului mare solicitări. Ca să stopeze infecţia, Ministerul moldovean al Sănătăţii a decis să administreze gratuit preparate pentru tratamentul bolii tuturor persoanelor care prezintă simptome de gripă.
În general, în Republica Moldova situaţia în ceea ce priveşte expansiunea virusului gripal de tip nou este mai gravă decât în România, dar mai puţin gravă comparativ cu Ucraina. Până acum, în Republica Moldova, gripa de tip nou a răpit viaţa a 4 persoane, dintre care trei au importat virusul din Federaţia Rusă. Numărul total al bolnavilor depăşeşte cifra de 400. Aceasta înseamnă că Moldova se află în situaţie de pre-epidemie.
Pentru a evita răspândirea virusului, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a dispus ca toate persoanele suspecte de gripă să fie tratate la domiciliu de către medicul de familie. Medicamentele sunt eliberate gratuit şi sunt administrate la primele semne de boală tuturor pacienţilor chiar şi în lipsa unei confirmări de laborator a viruslui gripal de tip nou.
Ministrul moldovean al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, a făcut o legătură directă dintre panica provocată de expansiunea virusului în Moldova, Ucraina şi România şi procesele electorale din aceste ţări: "Ne-a vizitat expertul OMS, specialistul principal al Franţei şi consultantul Guvernului Franţei, Christopher Beron. Dumnealui a spus aşa - că în Europa, din toate ţările care au intrat în circuitul gripei pandemice, doar România, Moldova şi Ucraina dau dovadă de panică în societate. Doar aceste ţări sunt încă în proces electoral".
Mai multe farmacii din Chişinău au încercat să profite de panica din societate şi au majorat nejustificat preţurile la preparatele antivirale. Nu le-a mers, însă! S-au pomenit cu inspectorii Centrului pen