Ieri a avut loc inaugurarea Sectiei de Dializa din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Sectia are 10 aparate si doua de rezerva in prezent 22 pacienti facand dializa la spital. Pe listele de asteptare sunt 25 de persoane. In fiecare luna, apar doua-trei cazuri de pacienti cu insuficienta renala, iar principala cauza este faptul ca se prezinta mult prea tarziu la medic. Potrivit dr. Danut Capatana (foto), managerul unitatii sanitare, exista o categorie de dializati cu afectiuni conexe care beneficiaza si de alte servicii de asistenta medicala in spital, iar decizia privind inceperea procedurilor de dializa se ia numai in spital, la sectia de Nefrologie.
La nivelul judetului exista o Asociatie a Persoanelor Hemodializate, care are 198 de membri. De cand sectia din spital a intrat in renovari, o data la doua zile pacientii faceau dializa la un centru privat, care asigura transport si o masa, cheltuielile fiind suportate de Ministerul Sanatatii. Aparatele de dializa nu sunt cumparate, ci sunt puse la dispozitia unitatii sanitare de catre furnizorul de consumabile, solutie avantajoasa pentru spital, in conditiile in care costul unui singur aparat ajunge la 100.000 de euro. Singura problema in acest moment este deficitul de personal, insa prin externalizarea serviciului de bucatarie se vor debloca posturi. In prezent, mai este nevoie de sapte asistente la sectia inaugurata.
Ieri a avut loc inaugurarea Sectiei de Dializa din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Sectia are 10 aparate si doua de rezerva in prezent 22 pacienti facand dializa la spital. Pe listele de asteptare sunt 25 de persoane. In fiecare luna, apar doua-trei cazuri de pacienti cu insuficienta renala, iar principala cauza este faptul ca se prezinta mult prea tarziu la medic. Potrivit dr. Danut Capatana (foto), managerul unitatii sanitare, exista o